Apporteringskurs 2008

Appoteringskurs 2008

FOTO OCH TEXT: LOTTA ANDERSSON


Jaktinternat, apporteringskurs, ja, namnen kan växla på en sådan här kurs men ett är säkert alla har ett intresse att aktivera sin hund med just det en retriever är född att göra, nämligen apportera.


Att få rätt instruktör på en sån här kurs är också mycket viktigt, och att jag valde just Pia är för att jag känner henne

sedan tidigare, jag vet att hon är duktig med hundar, hon har själv golden retriever och hon har startat på jaktprov.

Däremot har jag aldrig träffat Annelie tidigare, kan säga så här efter två dagar med Annelie och Pia

DOM KOMPLETTERAR VARANDRA.

Lördag morgon träffades vi för vidare färd ut till skogen utanför Mariannelund, en härlig, ganska öppen skog perfekt för just apportering. Samling först där vi fick presentera oss för varandra, berätta lite om vår hund och vad vi hade för mål med just den här kursen. En del hade höga mål, såsom att starta på jaktprov så småningom om det visade sig att just den hunden passade för detta, andratyckte bara detta var roligt för att aktivera sin hund.





10 deltagare var vi med två instruktörer, perfekt, 8 golden och 2 labbar, bra att även ha en annan av våra retrieverraser med då dom är lite annorlunda, inte bara till utseende utan också till sättet.


Mikael Kyllenbäck från Mariannelund är den som hållit i arrangemanget kring denna kurs, fixat vilt, ordnat marker och sett till såde deltagare som ville övernatta hade någonstans att sova. Tack till Mikael, säger vi alla!!!!

Gunilla från Mariannelund, labbemänniska och Anki från Vimmerby, goldenmänniska

Mikael från Lenhovda goldenmänniska och Pernilla från Hultsfred, labbemänniska

Pia Andersson Bankeryd, vår ena instruktör, vad hon visar med sina händer ja det får fantasin avgöra!

Annelie från Linköping, lite allvarligare, men med ett lugn som kompletterar Pia härligt

Efter presentation och lite genomgång så skulle vi ha lite lydnadsträning, lydnad är A och O när man håller på med apportering. Kommer man ut på ett jaktprov ska hunden inte tveka vad det är man vill, och den ska gå vid sidan av sin förare utan koppel. Kontakten är bland det viktigaste, har du ingen kontakt med din hund, ja då kommer säkerligen

hunden att flyga över stock och sten med sin dummy eller fågel i munnen.


Något som också är viktigt när man håller på med apportering är att hunden ska kunna sitta kvar och man ska

kunna gå ifrån den.



Det vi fick börja med dag ett var en enkelmarkering, en enkelmarkering är när hunden sitter, låt säga 30 meter ifrån kastaren, som kastar och kvackar lite för att göra hunden uppmärksam, kastar upp den i luften och hunden ska titta och se dummien ramla ner på backen och markera, komma ihåg, var den hamnade, hunden ska helst sitta lös vid förarens vänstra sida och efter kommando, t.ex. apport, springa ut och ur sitt minne komma ihåg ungefär var den hamnade, plocka upp dummien med ett fint apporteringsgrepp, alltså greppa med hela munnen, och komma tillbaka till sin förare och lämna av dummien i förarens hand, inte springa iväg åt ett annat håll, inte släppa dummien 1 meter framför, eller hålla stenhårt i den och lämna den ifrån sig ovilligt. Vi ökade avståndet lite när hunden klarade första sträckan och ökade tills det blev för svårt för hunden.

När man går en kurs så här så är det mycket passivitet, både för hunden och för föraren, men det är bara kroppen

som ska vara passiv, hjärnan ska vara på topp, för man lär sig enormt mycket på att titta på de andra deltagarna,

inte bara dom som gör rätt, utan även dom som gör fel.

Här är det Pernilla och labben Cooper som väntar och lyssnar






Vi fick också träna på linjetag, det är en rak linje som man skickar ut hunden på och det ska vara en dummy som inte hunden vet var den finns,men den ska ligga på den raka linjen, där är det viktigt att hunden tittar åt exakt rätt håll när du skickar ut den, man böjer kroppen lite lätt och sträcker ut handen åt det håll du vill att hunden ska gå ut, vanligast använda kommandot är UT, men man kan i princip använda vilket ord man vill, det viktigaste är att alltid använda samma ord, fast man får inte ha samma ord till två olika grejer hunden ska göra Först fick vi ta med hunden ut på den raka linjen och lägga dummyn och gå tillbaka och sedan skicka hunden, sedan la Pia eller Annelie den när hunden såg och sedan skulle den läggas dold och skickas på linjen.


Stoppsignal fick vi lära oss också, man använder en signal vid stanna och två signaler vid hit Det blev en hel del skratt vid dessa moment, men det bjöd vi på.

Vi åt lunch på Sofias restaurang i Mariannelund, gott gott, klockan blev 6 på kvällen innan vi skiljdes åt, en del för att åka hem och en del för att sova över på något ställe i Mariannelund. Kan nog skriva under att de flesta var väldigt trötta, men nöjda. Vädret var kanon hela dagen, solen sken till och från och jackorna åkte stundom av och stundom på


DAG TVÅ

Dag två bjöd på ett kyligare väder, med inslag av lite regn men humöret och intresset var på topp, det var i dag som hundarna skulle presenteras för vilt, få bada och apportera i vatten och testa skottfastheten, för klarar inte hunden skott, ja då kan man inte hålla på med jaktapportering då det skjuts en hel del under ett jaktprov. Två av de 8 hundarna hade aldrig tidigare hört skott men dom fixade det.


Viltet bestod av skata, kaja, kråka, and och trut, hundarna fick först gå och nosa runt lite på viltet, en del av hundarna hade aldrig tidigare varit i kontakt med vilt och det kan bli lite konstigt för dom, dom kanske vägrar att bära det medans andra hundar bär det rent spontant.


Efter vattenarbetet, lunch hos Gun Samuelsson, grundare av Småland/Ölands golden retrieverklubb och ordförande

inom sektionen under ett 10-tal år, i hennes sommarstuga, jättegod köttgryta med ris och sallad och dricka och kaffe med god kaka, så åkte vi tillbaka till själva skogen, för skott-test och en dubbelmarkering.

Innan vi skiljdes fick vi en utvärdering av Pia på våra hundar, en del var bara hundar som kunde ha detta som aktivering och en del tyckte hon kunde starta på jaktprov så småningom när de var tillräckligt tränade.

Att starta på ett jaktprov krävs mycket träning, både i lydnad, vilthantering och sök, det är inget som hunden har gratis med sig. Jag tycker det är viktigt att hunden ska tycka att det är kul att apportera.

Men en hund som inte tycker att det är kul att apportera är det bättre att hitta på en annan aktivitet med.

Det finns många andra sätt att aktivera sin hund på som den tycker är kul och det är viktigt för att hunden ska må bra.

lgen var intensiv, den var rolig, den var lärorik, två otroligt bra instruktörer som jag varmt rekommenderar och jag tror

att alla tio som var med skriver under på det.